2009. március 21., szombat

A török bazárok világa - 4 szuper hely Isztambulban

Ha szeretsz vásárolgatni, Isztambulban a helyed. A város tele van varázslatos piacokkal és bazárokkal – most meg is mutatjuk neked a legjobbakat.

Isztambul piacain „muszáj” alkudni és csevegni
Az Isztambulba látogatókat kétségtelenül megérinti az az életérzés, amely a város számos piacát és bazárját jellemzi. A bazárok összekötik a hagyományt és a modern életet. Azoknak, akik szeretnek vásárolni, egyszerűen muszáj meglátogatniuk a város legismertebb bazárját, a Kapali Carsisit, a Fedett bazárt (Grand Bazaar). Megér egy kitérőt az Egyiptomi bazár és a könyvpiac is. Ezeken a helyeken az alkut és a kereskedést egyenesen elvárják, hiszen azok a bazárkultúra állandó alkotóelemei.

A Fedett bazár – a kis üzletek labirintusa
A 15. század közepe óta a Kapali Carsisi jószerivel a bevásárlás Mekkája, az óváros lüktető szíve. Ezen a 20 ezer négyzetméteres területen naponta csaknem egymillió ember fordul meg. A bazár a Nuruosmaniye mecsettől a Beyazit-mecsetig nyúlik el, és szinte mindent kínál, ami szem-szájnak ingere. A négyezer üzletben hatalmas választékot találunk ruhákból, kiegészítőkből, szőnyegekből és selyemből. Minden kézműiparnak hagyományosan saját negyede van a bazárban.

Itt-ott hagyományos török üzletekbe botlunk, amelyek kellő mennyiségű autentikus érzésről gondoskodnak, és amelyekben a helybéliek szívesen vásárolnak. A Fedett bazárba négy kapun keresztül lehet bejutni. Ezek a bazár két főutcájának két végén állnak. Az utcák a bazár délnyugati sarkán futnak össze. Ha a bazárt az egyik kapun át az Aranyszarv irányában hagyjuk el, a Tahtakale elnevezésű faárunegyeden keresztül egészen a tengerig sétálhatunk. Vasárnaponként a Fedett bazár zárva tart.
Az Egyptomi bazár – mindig az orrunk után
Az Egyiptomi bazár illattengerrel fogadja a látogatót. A közel-keleti piac Eminönüben, a Yeni mecset mögött, az Aranyszarv bejáratához közel fekszik, és az arab világ minden elképzelhető fűszerét kínálja vevőinek. A bazárt, amelyet a 17. század közepén az építész Kazim aga fából építtetett, a 20. század negyvenes éveiben restaurálták. „Egyiptominak” azért nevezik, mert régebben az egyiptomiak árulták itt fűszereiket.

Hagyományosan gazdag a kínálat: fűszerek, szárított gyümölcsök, olajos magvak, teafajták, olajok és eszenciák. Az Egyiptomi piacra is igaz: aki az ízek és illatok új világát kívánja felfedezni, ezt ne vasárnapra tervezze be, mert ez a nap itt is szünnap.
Az Arasta bazár – kicsi és finom
Kék mecset mögött, az óvárosban található a Sipahi Carsisi, a kicsiny és tradicionális Arasta bazár körülbelül negyven bolttal. A teret eredetileg a 17. században hozták létre az oszmán uralkodók lovainak elszállásolására. A lóállásokat az évek során újabb és újabb tüzek pusztították el, és a teret sokáig csak rom borította. A 20. század nyolcvanas éveiben nyíltak meg itt az első boltok. Ez a kis bazár vasárnap is vásárlásra invitál, azon a napon, amikor a két nagy konkurencia, a Fedett és az Egyiptomi bazár zárva tartja kapuit.
A legjobb hely könyvmolyoknak
A Sahaflar Carsisi, a könyvantikváriusok piaca Isztambul legrégebbi piacai közé tartozik. A könyvkereskedők a 18. században lassanként elhagyták a Fedett bazárt, és itt telepedtek meg. Nem sokkal ezután törvény született a könyvnyomtatásról és a könyvkiadásról, amely lehetővé tette a könyvkereskedés felvirágoztatását. Az isztambuli könyvkereskedelemnek ma is ez a piac a központja, és egyben az értelmiségiek találkozóhelye.
Fórumajánló
Isztambuli tudnivalók »
Törökországban hova? »
Törökország mit érdemes tudni? »
Magyarok Törökországban »
Kis bazárok és piacok áradata
Még számos további kis bazár és piac is van Isztambulban, és ezek nem kevésbé érdekesek és kedvesek, mint nagy testvéreik. Mindenképpen megemlítjük a Kumkapi halpiacot – ahol számtalan halvendéglő teremt kellemes atmoszférát –, a Sariyer halpiacot és a Beyoglu virágpiacot. Varázslatos piacokat és bazárokat hamar találunk Isztambulban, ha csak egy kicsit is odafigyelünk. A naponta nyitva tartó virágzó piacok mellett hetipiacok is vannak, amelyeket elsősorban a helybéliek látogatnak. Isztambul nagyon közel jár ahhoz, hogy bevásárlóparadicsom legyen, és nem csak a sok piac és bazár miatt. Ha ugyanis szívesebben megyünk bevásárlóközpontokba, Isztambulban számos modern shoppingcentrumot is találunk. Ilyen például az Akmerez, a Metro City vagy a Nisantasi City. A bevásárlómetropolis sokrétű kínálata szinte mindenki ízlésének tartogat valami érdekeset. Bővebb információ Törökországról: http://www.goturkey.com/Forrás: Török Idegenforgalmi és Kulturális Tájékoztató Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése