2009. március 21., szombat

Móri Bornapok története

A város nemzetközi hírű rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégén rendeznek meg Mór önkormányzatai, hagyományőrző és borászati szervezetei. A móri borok népszerűsítése céljából első alkalom­mal 1934-ben tartottak Móron bor­napot, akkor a híres Ilkovics vendéglős kezdeményezésére Budapestről „filléres” vonatokkal szállították Mórra a vendégeket. Az első bornap hama­rosan hagyománnyá vált, és az itt élő emberek vendégszeretete sok hívet szerzett a városnak.
A háromnapos móri borünnep sajátos hangulata, a jó borok és ételek, a művészeti, kulturális, sport és szórakoztató programok évente több tízezer látogatónak nyújtanak maradandó élményeket, akik közül sokan évről-évre visszatérnek a Vértesaljára. Sok móri családhoz érkeznek vendégek ebben az időszakban és a testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően a Bornapon egyre több a külföldi vendég is.
Az ünnepi megnyitó és a városi kitüntetések átadása mellett a rendezvények sokszínű kavalkádja kínál tartalmas időtöltést és könnyed szórakozást a vendégeknek.
A móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány alkotói művészzászlóikkal díszítik fel a belvárost, éremveréssel és szín­vonalas művészeti kiállításokkal emelik a rendezvény kulturális rangját. A Kapucinus téri nagyszínpadon napközben egymást váltják a színvonalas zenei és táncprodukciók, esténként pedig könnyűzenei koncertekre kerül sor. A rendez­vény alatt borutca tart nyitva a Kapucinus téren, ahol a borvidéki termelők faházakban kínálják jobbnál-jobb boraikat. Természetesen nem hiányoznak a lacikonyhák sem, ahol az éhes turista finom pecsenyékkel, fris­sensültekkel alapozhatja meg gyom­rában az Ezerjó helyét.
A város nemzetközi hírű büszkesége, a Móri Ifjúsági Fúvószenekar a Bornapokhoz kötődve kétévente nemzetközi fúvószenei fesztivált rendez, amely nagy sikerrel hirdeti a zene és bor elválaszthatatlan kapcsolatát. A köztes években a neves helyi tánccsoportokra – Rozmaring és Forgatós táncegyüttesek – épülve nemzetközi néptánc fesztivál emeli a Bornapok hírnevét. A fesztiválokra érkező külföldi zenekarok és fellépők is részt vesznek a szüreti felvonuláson, a Bornapok legnagyobb közönsé­get vonzó köztéri attrakcióján. A korai bornapok hagyományát újra felelevenítve a helyi termelők a Ka­pucinus pincében rendezett mezőgazdasági termékkiállításon mutatják be boraikat, gyümölcseiket, fából készült borászati eszközeiket.
A Bornapokhoz természetesen kirakodóvásár is társul, de a leg­nagyobb sikere a Lamberg-kastély udvarában levő népművé­szeti vásárnak van, az ott árusított termékek magas színvona­lának köszönhetően.
Nem hiányoznak a programkínálatból a sportrendezvé­nyek sem: sakk, asztalitenisz, lövészet, labdarúgás és autós rally – néhány a példa a rendezvénykínálat­ból. A Bakonyi Hagyományőrző Szabadcsapat és a csókakői íjászok korhű ruháikban harci bemutatóval szórakoztatják a közönséget. Lovasparádék, fogathajtóversenyek dobog­tatják meg a lovassportok szerelmeseinek szívét, amelyeknek a Hétkúti Lovaspark ad otthont a Bornapok alatt.
Több gyermekprogram – pl. ének- és bábműsor, játszóház – nyújt élményeket a legfiatalabbaknak. Számukra a hagyományos bornapi gyermek-rajzkiállítás bemutatkozási lehetősé­get is ad.
1999-től móri borkirálynő válasz­tásra is sor kerül a Bornapok kere­tében. A nagyközönség előtt zajló elméleti és gyakorlati megmérette­tés jutalma a díszes korona és a bor­lovagok hódolata, amelyek mellé az a megtiszteltetés is társul, hogy egy éven át a borkirálynő és udvarhölgyei képviselhetik Mórt a nagyvilágban.
Jó borával Önt is várja az Ezerjó hazája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése