2010. március 17., szerda

Balaton körbeölelése

Mindenki nagyon boldog, hogy körbeölelheti a Balatont

Balaton, körbeölelés

A vártnál is lelkesebb fogadtatásra talált a Balaton körüli élőlánc szervezése, amelyet támogat a Balaton Fejlesztési Tanács is - számolt be Gáligné Pintér Zsuzsa, az ötletgazda és főszervező balatonboglári pedagógus szerdán.

A Boglári Általános Iskola diákjaitól származó "Karnyújtásnyi Balaton" kezdeményezés lényege, hogy hagyománnyá váló balatoni nappal hívják fel a figyelmet arra, mennyi szépséget és értéket rejt magába a magyar tenger, újabb ismeretanyagot és érzelmet adva erről az embereknek. Ennek bevezetéseként szervezi meg a Balaton "fizikai" körbeölelését az iskola, amely támogatást nyert TÁMOP-pályázaton egy a Balatont fő témaként választó projektoktatásra.

A május 15-i rendezvényen a Balaton körüli mintegy 200 kilométeres kerékpárútra gyűlő embereknek egymás kezét fogva kell körbeérniük a tavat és egyszerre elénekelni a Széles a Balaton vize kezdetű népdal első két strófáját. Becslések szerint 180-200 ezer főre lesz szükség a cél teljesítéséhez. Ha sikeres lesz a rendezvény, szeretnék a szervezők világrekordként is bejegyeztetni. Az eseményről légi felvétel is készül.

"Ha szereted a Balatont, kérlek nyújts kezet, hogy álmunk valósággá váljon!" - áll a kezdeményezés honlapján, a www.karnyujtasnyibalaton.blog.hu-n. A tervek szerint nemcsak a rekordról fog szólni a Balaton ünnepe, hanem találkozók szervezéséről a térséget szerető híres emberekkel, vetélkedőkről, játékokról és zenés programokról is, a Balatonról született képzőművészeti, irodalmi alkotások bemutatásával. A főszervező iskola a rendezvény alkalmából rajz-, irodalmi- és fotópályázatot is hirdetett.

Gáligné Pintér Zsuzsa szerint minden várakozásukat felülmúlta az eddigi fogadtatás. Egyre több tó körüli önkormányzat, civil szervezet és magánszemély csatlakozik a kezdeményezéshez. A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén határozott arról, hogy anyagilag és a szervezésben is támogatja a programot, mintegy 20 hatósággal, szervezettel - egyebek közt a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a Balatoni Szövetséggel - kötve együttműködési megállapodást.

STOP

Forrás: MTI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése